Är du badsugen?

Är du badsugen? Detta betyder flaggorna på stranden

Det är svårt att inte bli sugen på att hoppa i havet när man befinner sig i Torrevieja. Men hur ser det ut på stranden med eventuella flaggor?

Det är svårt att inte bli sugen på att hoppa i havet när man befinner sig i Torrevieja. Innan man slänger sig i vattnet är det dock bra att kolla läget – hur ser det ut på stranden med eventuella flaggor? På de allra flesta stränder finns det en tillhörande flagga, och att kolla den innan man badar är i så fall obligatoriskt.

 

Väl på stranden finns det gott om nöjen att ta för sig av, även för dig som har ganska höga krav på badtemperaturen innan du hoppar i. Du kan till exempel läsa en bok, du kan besöka casinosidor som, du kan öva på dina spanska fraser (det finns massor av bra appar för detta ändamål) – eller du kan förstås bara ligga och njuta av solen och värmen, kanske bäst av allt i slutänden.

 

Skillnad mellan flaggor och flaggor

När du befinner dig vid havet kommer du vid vissa stränder märka att det sitter fler flaggor än bara den som informerar om läget i vattnet just nu. Den kanske vanligaste av denna andra typ av flagga är den blå flaggan. Denna har ingenting alls att göra med strömmarnas kraft eller någon rekommendation eller avrådan från badande. I stället är den blå flaggan ett slags kvalitetsindikator. Den betyder nämligen att stranden i fråga har fått en internationell utmärkelse från FEE. Det är en utmärkelse som delas ut till de stränder som har en mycket fin och fräsch badmiljö, och det gäller både på och land och i vattnet. Denna flagga säger förvisso att det är en väldigt ren och snygg badplats du har lyckats snoka upp, men den säger ingenting om hur säkert det är att bada just nu. Den är inte heller obligatorisk att hålla koll på.

 

Flaggor för din säkerhet

Det finns flera olika flaggor som indikerar hur säkert det är att bada just nu. Samtidigt är det också som så att sunt förnuft gäller – låt alltid det sunda förnuftet vara med när du kollar efter eventuella flagg-uppmaningar.

 

Flaggor som indikerar att bad bör avstås från: Det finns flera olika flaggor som innebär en stark avrådan från bad – alternativt ett faktiskt förbud. Att bryta mot ett badförbud är inte bara starkt förknippat med fara – det kan också komma att kosta dig mycket dryga böter om du blir påkommen. Ser du en röd flagga eller en svart flagga ska du helt och hållet avstå från bad. Den röda flaggan innebär att det är mycket farligt att bada just nu, och att bryta mot röd flagg ger 1 000 euro i böter. Den svarta flaggan anger i stället att stranden är avstängd på grund av sanitära skäl. Det kan till exempel vara bakterier som gör bad på platsen olämpligt. 

 

Flaggor som kräver uppmärksamhet: En gul flagga innebär att du kan bada, men på egen risk. En gul flagga kan snabbt ändras till en röd sådan, så se till att vara observant på flaggans färg hela tiden. Bada också på endast trygga vis – det vill säga att du undviker bad där du inte kan se och kommunicera med stranden, och bada bara där du når botten. 

 

Flaggor där du kan bada direkt: Vid grön flagg ska det bara vara att hoppa i plurret när andan faller på. Simma lugnt!

 

OM SAJTEN

Vår ambition är att ge en så bra guide till Torrevieja som möjligt på svenska. Hjälp oss gärna med tips om vad vi ska skriva om. Tillsammans blir det bäst!

Tipsa oss om dina smultronställen

Dela med dig av dina Smultronställen till andra

Känner du till ett trevligt ställe som andra borde veta om?