En kort historik om Torrevieja

Torrevieja är en förhållandevis ung stad och den har faktiskt kopplingar till Sverige som är äldre än man kan tro!

Fram tills 1802 var Torrevieja bara en liten samling stugor och ett gammalt vakttorn. Detta torn skulle senare ge staden sitt nuvarande namn. Torre betyder torn och vieja betyder gammal. 

År 1803 bestämde den spanske kungen Karl IV att man skulle flytta huvudkontoret för saltproduktionen från La Mata söderut till den lilla byn. Då kom bygget av fler bostäder igång och staden började växa. Tyvärr totalförstördes staden redan 26 år senare i en stor jordbävning. Återuppbyggnaden satte dock igång snabbt igen. 1931 gav den spanske kungen Alfonso XIII Torrevieja stadsrättigheter.

 

På 1900-talet skeppades salt framför allt med svenska och nederländska skepp. Även idag är saltproduktionen en av de största industrierna i Torrevieja som sysselsätter ett stort antal människor.

 

Det finns dock en äldre historia i området, även om staden inte existerade på det viset. Saltproduktionen i området har kopplingar ända tillbaka till romartiden och ännu tidigare. Man har hittat lämningar med pilspetsar av brons och keramik daterat till 500 BC uppe vid saltsjöarna.

 

Romarna

När romarna tvingade bort många från Kartago från deras huvudstad i nuvarande Tunisien hamnade en del i denna trakt. Detta var kring 230 BC. De styrde området ett tag tills Hannibal gjorde sitt anfall mot Rom som ju gick som det gick. När romarna slutligen hade krossat Kartago intog de även området i nuvarande Torrevieja runt 220 BC.

 

Romarna styrde området i närmare 200 år och byggde upp mycket infrastruktur och bosättningar runt den spanska kusten. Ingen större romersk stad fanns vid platsen för Torrevieja men det finns gott om bevis för att den stora romerska vägen Via Augusta passerade här. Via Augusta var den längsta av alla romerska vägar på iberiska halvön och sträckte sig över 150 mil. 

 

Romarna var naturligtvis intresserade av saltsjöarna eftersom salt var en viktig handelsvara. De anlade en hamn i framför allt nuvarande La Mata. 

Tyvärr har det inte lagts riktigt den möda som krävs av arkeologer för att reda ut Torreviejas fulla betydelse under romartiden. 

 

Man ser ibland spår i kulturella mönster och tapeter från den här tiden. Detta är spännande att söka vidare på.

 

Morerna och de kristna

När de kristna fördrev de muslimska morerna 1492 avfolkades kustlinjen eftersom det helt enkelt var farligt att bo här. För att råda bot på detta byggde man flera vakttorn utmed kusten för att kunna varna befolkningen om ett anfall kom. Framför allt var det pirater och andra löst organiserade grupper som härjade. Dessa torn kallades Torres Vigia (vakttorn).

 

I denna del av kusten fanns två betydande vakttorn. Det första låg vid Cabo Cervera var känt som Torre La Mata och det andra som låg nära Cala Cornuda, fick ge sitt namn till den nuvarande staden. Torrevieja blir med denna förklaring en modernisering av ”Torre vigia”. Som du ser finns flera förklaringar till stadens namn.

 

För mer utförlig läsning på engelska rekommenderas denna:

http://alicantetoday.com/the-history-of-torrevieja_20280-a.html

 

OM SAJTEN

Vår ambition är att ge en så bra guide till Torrevieja som möjligt på svenska. Hjälp oss gärna med tips om vad vi ska skriva om. Tillsammans blir det bäst!

Tipsa oss om dina smultronställen

Dela med dig av dina Smultronställen till andra

Känner du till ett trevligt ställe som andra borde veta om?